Tuesday, May 6, 2008

KARPAL KURANG AJAR TERHADAP SULTAN PERAK

PERANGAI KARPAL SINGH SEPERTI SEEKOR ANJING YANG MENYALAK BUKIT.INI TERBUKTI DI DALAM PARLIMEN TINGKAHLAKU KARPAL YANG TIDAK TENTU HALA DAN TAHU MENYALAK TANPA USUL PERIKSA.

Pengerusi DAP Karpal Singh telah mengadakan sidang akhbar khusus mengenai isu Dato Jamry di lobi parlimen Isnin lalu untuk mempersoalkan kuasa Sultan Perak yang dikatakan campurtangan dalam urusan pentabiran negeri. Malah sambil mengingatkan bahawa “rakyat kini tidak lagi hidup dalam zaman feudal.’' beliau menegaskan kerajaan negeri Perak tidak sepatutnya tunduk kepada arahan istana. Menurutnya, walaupun sultan merupakan ketua agama Islam tetapi pelantikan kakitangan awam terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Karpal juga membangkitkan satu kes Mahkamah Persekutuan pada 1982 yang menunjukkan menjadi bidang kuasa kerajaan negeri dalam urusan tukar menukar kakitangan awam. Katanya “Sultan Perak sendiri pernah jadi Ketua Hakim Negara, takkan tidak sedar kes ini.” ‘‘Sultan dan Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat pihak eksekutif . Sultan Perak tidak ada hak di bawah undang-undang untuk campur tangan dalam keputusan kerajaan negeri menukar Jamry sebagai Pengarah JAIP,” katanya.
UNGKAPAN KARPAL SINGH SEBENARNYA MENGUNDANG BAHAYA DALAM ASPEK KEDAULATAN RAJA-RAJA MELAYU.SEMUA KENYATAAN KARPAL MAHUKAN RAJA MELAYU MENJADI TOPENG DAN PATUNG KEPADA DAP. MEREKA MAHUKAN KUASA RAJA MELAYU DILUCUTKAN DAN MEREKA MAHU KUASA RAJA MELAYU SEPERTI SEWAKTU TANAH MELAYU DI JAJAH.KARPAL DENGAN MUDAHNYA MENGHINA KEDAULATAN RAJA MELAYU.KITA HARUS BERSAMA-SAMA MEMASTIKAN KARPAL SINGH DIHERET KE MUKA PENGADILAN DEMI MARUAH AGAMA DAN KEDAULATAN RAJA MELAYU.NASIHAT SAYA: "KARPAL TIDAK SEMUDAH ITU KAMU BOLEH MENGGUGAT KEDAULATAN RAJA MELAYU"DENGAN PAS KAMU BOLEH KUDAKAN KERANA PAS MEMANG PARTI UNTUK DIKUDAKAN OLEH GOLONGAN KAFIRUN."